28 en 29 oktober 2017
Jaarbeurs Utrecht

Zaal 116 & 117: Symposium Sea First Nederland

Zaterdag zaal 116:
12.00: Opening door Nanne van Hoytema en een videoboodschap van Dos Winkel
12.15: Sea the Truth (60 min - film)
13.30: By the Ocean we Unite (30 min + Q&A)
14.15: Chasing coral (90 min - film)
16.00: Mission Blue (94 min - film)

Zondag:
11.45: Opening door Nanne van Hoytema en een videoboodschap van Dos
12.00: Nanne van Hoytema -  Lezing De Plastic Oceaan
13.00: Rineke Dijkinga - Lezing over algenolie versus visolie
14.00: Marieke Verweij - Lezing over oceaanoptimisme
15.00: Lysanne en Merethe van der Zalm - Kinderlezing over dolfijnen

Zaterdag 28 oktober: filmprogramma

De oceanen zijn van groot belang voor het leven op aarde. Veel van ons handelen beïnvloedt zowel het klimaat als de oceanen en heeft daardoor grote gevolgen voor de toekomst die wij delen met de andere bewoners van onze planeet. Stichting Sea First neemt je vandaag met een filmprogramma mee op reis de oceanen in om te kijken hoe ze er voor staan.

12:00  Opening door Nanne van Hoytema en een videoboodschap van Dos Winkel
12:15  Sea the Truth (60 min)
13:30  By the Ocean we Unite (30 min + Q&A)
14:15  Chasing coral (90 min)
16:00  Mission Blue (94 min)

We starten het filmprogramma met een video boodschap van Dos Winkel, groot oceaanbeschermer en oprichter van Stichting Sea First, waarin hij de relatie legt tussen de oceaan, het klimaat, voeding en gezondheid

Nanne van Hoytema - Zaterdag 12.00

Dr. Nanne van Hoytema, Marien ecoloog, neemt ons met een aantal films mee de diepte in. Hij geeft een korte toelichting bij iedere film en sluit steeds af met een korte Q&A.

Sea the Truth - Zaterdag 12.15 (film 60 minuten)

 
In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. In de film gaan twee jonge marien biologen, Marianne van Mierlo en Barbara van Genne, op verzoek van Marianne Thieme wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan tweederde deel van onze planeet bedekken.

By the Ocean we Unite - Zaterdag 13.30


Anouk van de Beek heeft een documentaire gemaakt over de eerste zeilexpeditie van Stichting By the Ocean we Unite naar Noorwegen. Met een bemanning van zeilers, wetenschappers en avonturiers gingen zij op jacht naar plastic in de Noordzee. Onderzoek, voorlichting en actie!

Chasing Coral - Zaterdag 14.15 (film, 90 minuten)

Koraalriffen over de heel de wereld verdwijnen in een nooit eerder gezien tempo. Een team van duikers, fotografen en wetenschappers neemt je mee op een spannende ontdekkingsreis en onthult wat de oorzaak van dit vreselijke onderwatermysterie is.
 

Mission Blue - Zaterdag 16.00 - (film, 94 minuten)

Een documentaire over het werk en leven van legendarische oceanograaf, marien bioloog, milieudeskundige en National Geographic Explorer-in-Residence Dr. Sylvia Earle, en haar campagne om een wereldwijd netwerk van beschermde mariene “hope spots” te creëren voor het te laat is. Zoals Sylvia zelf zegt: “zonder blauw geen groen en geen wij”

Zondag 29 oktober: mini-symposium

De oceanen zijn van groot belang voor het leven op aarde. Veel van ons handelen beïnvloedt zowel het klimaat als de oceanen en heeft daardoor grote gevolgen voor de toekomst die wij delen met de andere bewoners van onze planeet. Stichting Sea First neemt je vandaag met een mini-symposium mee in de onderwerpen natuurbescherming, visserij, wieren en algen, veganisme, en relaties tussen die onderwerpen.

11:45  Opening door Nanne van Hoytema en een videoboodschap van Dos
12:00  Nanne van Hoytema -  Lezing De Plastic Oceaan
13:00  Rineke Dijkinga - Lezing over algenolie versus visolie
14:00  Marieke Verweij - Lezing over oceaanoptimisme
15:00  Lysanne en Merethe van der Zalm - Kinderlezing over dolfijnen

We starten het symposium met een video boodschap van Dos Winkel, groot oceaanbeschermer en oprichter van Stichting Sea First, waarin hij de relatie tussen de oceaan, het klimaat, voeding en gezondheid legt.
 
Dr. Nanne van Hoytema, marien ecoloog geeft een boeiende lezing getiteld “De Plastic Oceaan”. In de afgelopen 30 jaar is de wereldwijde plastic productie verdrievoudigd tot 300  miljoen ton plastic per jaar. Dit heeft ons veel welvaart en mogelijkheden gebracht, maar helaas is het merendeel van die monsterproductie nog steeds om ons heen in vuilnisbelten en de natuur. Er is steeds meer bewijs dat de grond, het water, en de lucht om ons heen verzadigd zijn geraakt met plastics. Wat doet dit met het leven in zee? Wat doet dit met ons? Deze vragen gaan we bekijken in een reis van bij ons thuis tot in de diepste uithoeken van de oceaan. 
 
De missie van Rineke Dijkinga is om mensen te informeren over de kracht van eerlijke en onbewerkte voeding. Vette vis is rijk aan de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Vissen krijgen deze vetzuren binnen door het eten van algen die EPA en DHA bevatten. Waarom gebruiken velen dan visolie capsules in plaats van algenolie capsules? Algenolie met een plantaardige capsule, is bovendien ook geschikt voor gebruik door vegetariërs en veganisten. En voor iedereen die het milieu, de oceanen en vissen een warm hart toedraagt. En er zijn ook volop heerlijke Omega 3 vetten om in je eten te verwerken. Omega 3 vetzuren hebben op vele manieren invloed op jouw gezondheid en energie. Rineke licht een tipje van de sluier op: gezond vet is vet gezond!
Dr. Marieke Verweij is Marien Socio-ecoloog. Ze zet zich in voor het duurzaam gebruik van de oceanen, in samenhang met alle betrokkenen, en vergroten van welvaart in de brede zin van het woord. Haar lezing gaat over onze planeet aarde, of eigenlijk planeet water. Tweederde van ons aardoppervlak is zee. Een oneindige uitgestrekte plas zout water van gemiddeld 4 km diep. Mensen hebben een bijzondere relatie met de zee. We kunnen niet zonder. Dat beseffen wij ons vaak niet eens. Tegelijk hebben we door een groeiende wereldbevolking en ons groeiend technologisch kunnen steeds meer invloed op die zee. Effecten van klimaatverandering worden langzaam zichtbaar en plastic hoopt zich op. Gelukkig zijn mensen ook innovatief en vernieuwend. Er zijn dus hoopvolle en inspirerende verhalen te vertellen. In deze lezing gaan we samen het gesprek aan over hoe wij de zee beïnvloeden en vice versa. Daarbij kijken we vooral naar onze eigen achtertuin: de Noordzee en Waddenzee werelderfgoed. Twee van de meest productiefste zeeën ter wereld, pal aan onze voeten. Met nog ongekende mogelijkheden, maar ook al druk bezet. En vanwege de nationale energieopgave zijn de Nederlandse ogen steeds meer op de Noordzee gericht. Hoe gaan we deze zoute motoren van welvaart duurzaam benutten zodat we er blijvend van kunnen genieten? Wat zijn slimme integrale oplossingen? Een gesprek over ocean optimism, urgentie en verwondering.
 
Merethe en Lysanne van der Zalm zijn het boegbeeld van de Tuna Free campagne van Sea First. Geen beschermde vis in restaurants! Ze voelen zich beiden verbonden met de zee in het bijzonder. Ze geven een boeiende lezing -speciaal voor kinderen van vijf tot honderd over dolfijnen, misschien wel de beroemdste dieren in zee. Alles wat je altijd al hebt willen weten over dolfijnen komt aan bod en natuurlijk ook waarom ze niet thuishoren in Dolfinaria.

Sea First Foundation

De Sea First Foundation (SFF) werd in november 2009 opgericht uit een bezorgdheid over de slechte situatie waarin de oceanen verkeren en de problemen die dit teweeg brengt voor mens, dier en natuur.
SFF streeft naar een wereld waarin de mensheid de oceanen erkent als essentieel voor al het leven en actie onderneemt om deze te beschermen en te koesteren.
Hiertoe tracht SFF mensen warm te maken voor de pracht en biodiversiteit van het onderwaterleven en hen tegelijkertijd te informeren over de problemen die de gezondheid van deze wereld in de weg staan. Dit gebeurt door middel van sensibilisering en educatie. De belangrijkste doelgroep voor SFF is kinderen en jongeren want zij zijn de volwassenen van de toekomst, maar daarnaast organiseert SFF ook acties en lezingen voor het brede publiek.
28 en 29 oktober 2017
Jaarbeurs Utrecht