28 en 29 oktober 2017
Jaarbeurs Utrecht

Sprekers 2017

Caroline Ligtenberg

Caroline Ligtenberg geeft de workshop 'Veggie Ondernemen'

Gezonde voeding, lifestyle en veganisme is booming business. Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf in deze sector. Vooral vanuit diepere drijfveren die ook de wereld een stuk mooier maken. Wil jij jouw businessmodel rondom vegan lifestyle vorm geven? Of overweeg jij om ook te gaan ondernemen? Grijp dan de kans om in een uur tijd deze drie belangrijke vragen beantwoord te krijgen: Drie vragen die we in de workshop 'Veggie Ondernemen' gaan beantwoorden. Je gaat met een Business Model Canvas op A3 formaat naar huis en maakt kans op een vijf strippen kaart e-coaching. Caroline Ligtenberg is zelf ruim 20 jaar ondernemer. Zo heeft ze, bijvoorbeeld, een vegetarisch/vegan restaurant gehad. Sinds 2012 deelt ze, als coach, haar kennis met (startende) ondernemers met een missie. Haar visie is dat ondernemers werkelijk de verandering zijn in de wereld. Sindsdien heeft ze tientallen ondernemers en organisaties op weg geholpen bij het starten, voortzetten of uitbreiden van hun onderneming. Op haar blog vind je alvast informatie voor je eigen onderneming.

Christopher Sebastian McJetters - VeganEvents.nl (ENG)

Social justice pleitbezorger Christopher Sebastian McJetters is onder andere copyeditor bij Vegan Publishers en parttime docent speciësisme aan de Columbia University in New York. Zijn werk is te vinden in de bloemlezing 'Circles of Compassion: Connecting Issues of Justice' onder redactie van Will Tuttle, 'Barefoot Vegan' magazine en online op "Striving With Systems." In zijn speeches en lezingen gaat hij op onnavolgbare en indringende wijze in op de snijpunten van speciësisme, racisme, klassisme en queer antagonisme.

Dos Winkel - Sea First Nederland

 Symposium Sea First 2017

Jos Wietses - Plenty Food

Bijna 800 miljoen mensen lijden onnodig honger.

Daarom ondersteunt Plenty Food plantaardige voedselprojecten in ontwikkelingslanden. Bij onze projecten gaat de hulp aan mensen niet ten koste van de natuur en het welzijn van dieren.

We kiezen voor plantaardige ontwikkelingshulp omdat veel goed voedsel onnodig verdwijnt in de magen van landbouwdieren, terwijl het 5 tot 10 maal efficiënter is om dit direct op te eten. Daarnaast zit plantaardig voedsel boordevol vitaminen en is dus erg gezond. En 'last but not least' wordt hierdoor veel dierenleed voorkomen.

Meer informatie over Plenty Food? Kijk op: www.plentyfood.nl.

Floris van den Berg - Filosoof

Elk vorm van onderdrukking moet stoppen. Niet alleen die van niet-menselijke dieren, maar ook die van menselijke dieren. Veganisme is de strijd tegen onderdrukking, uitbuiting en de dierenholocaust. We moeten beseffen dat de strijd tegen onderdrukking logisch samenhangt met andere vormen van onderdrukking, zoals die van vrouwen of LBGTQ-mensen. Het is van belang om te streven naar een coherent moreel paradigma waarin vrouwenrechten, veganisme en de problematiek rond duurzaamheid met elkaar verbonden worden. Ecohumanisme is de wereldbeschouwing waarin dit logisch samenkomt. Floris wil dat de wereld vreedzamer en vrouwelijker wordt. Want een feministische wereld is een vrolijkere wereld.

Durf te zeggen dat je veganist bent!
Durf te zeggen dat je feminist bent!

Bio Floris:
Floris van den Berg is een vrolijke veganist en wil nu ook een vrolijke feminist zijn. Hij is filosoof en dus, net als iedereen die durft na te denken, atheist, veganist en feminist. Hij publiceerde onder andere ‘De vrolijke veganist’ en ‘Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme’. Zijn meest recente boek is ‘De vrolijke feminist.’ Floris streeft ernaar om van Nederland een compleet veganistische samenleving te maken.

Een interview met Floris van den Berg op Vegenement YouTube

Ken Spector - Happy Cow (ENG)

Ken Spector is a principal of HappyCow.com, the world's largest vegan/vegetarian restaurant and health food store guide.

Ken is a fountain of knowledge who is interested in everything life has to offer, from the psychology of business marketing to organic gardening to website/graphic design. He is also an accomplished music producer and singer. Ken has consulted for or worked in upper management for numerous companies including Microsoft, Hollywood.com, and Eco Vision Packaging. and has interviewed thousands of celebrities, business executives, and prominent vegans on camera for a variety of outlets including HappyCow.

Ken speaks about vegan travel, creates videos about his travels, and provides travel tips to audiences globally, He has been vegan for much of his life, and lives a holistic, sustainable lifestyle. You are most likely to find him riding his bicycle around Los Angeles, California.

Lisa Steltenpool - Vegan diëtiste

Lisa Steltenpool is voedingsdeskundige & diëtiste. Ze runt haar eigen online diëtistenpraktijk waar ze wekelijks vele cliënten coacht naar een gezonde levensstijl. Ze schreef het succesvolle boek ‘De vegarevolutie’, dat werd uitgeroepen tot Beste Kookboek van 2014 en een Vegan Award won. Afgelopen jaar verscheen haar tweede vegan lifestyleboek: ‘Kickstart, naar een energieke en gezonde levensstijl’.

Voor meer informatie, kijk op de website van Lisa

Mark Kulsdom - The Dutch Weedburger

The Ethics of Eating.
An open discussion on the ethics of eating, hosted by Mark Kulsdom, co-founder of The Dutch Weed Burger.  There are may reasons to drop animal derived products from your diet, and nowadays ethical ones come last. It is also the hardest one to communicate. If we want to elevate our human consciousness towards a next level, understanding of the ethics of eating is crucial. Mark shares his experience, thoughts and ideas and invites you to discuss the challenges towards the new paradigms.

Paul Smit - PETA

Paul Smit is sinds 2011 actief als vrijwilliger voor PETA Nederland (People for the Ethical Treatment of Animals). Hij is mede verantwoordelijk voor de coördinatie en de uitvoering van demonstraties en fungeert daarnaast dikwijls als mediawoordvoerder.

PETA Nederland is een zusterorganisatie van PETA US, de grootste dierenorganisatie ter wereld, en staat vooral bekend om de niet-alledaagse acties en opvallende mediacampagnes.

Paul Smit beantwoordt graag al jouw vragen. Zelfs de moeilijke vragen over controversiële onderwerpen komen aan bod in deze presentatie.
Iedereen die meer wil weten over de doelstellingen, de werkwijze en de resultaten van PETA Nederland is welkom bij deze presentatie van Paul Smit.

Martine van Haperen - Vegetus

Vegan super health, mythe of waarheid?

Veganisme wordt vaak gepromoot als een super gezond dieet, misschien wel het aller-gezondste dieet voor de mens. Films zoals What the Health bereiken hiermee grote aantallen mensen die anders misschien weinig interesse zouden hebben voor een plantaardige leefstijl. Maar wat is er nu echt waar van alles wat er in deze films beweerd wordt?  En als de wetenschappelijke onderbouwing gebrekkig is, zijn zulke films dan wel goed voor veganisme?

In deze presentatie nemen we een diepe duik in de voedingswetenschap om te kijken wat er overblijft van de claims uit de film. Ook krijg je informatie over gezonde plantaardige voeding en bespreken we het belang van betrouwbare voedingsadviezen voor dierenactivisme en de groei van de vegan beweging. 

Martine van Haperen is BGN gewichtsconsulent en werkt met haar websites Vegetus en Gewoon Vegan aan een toekomst waarin plantaardig eten vanzelfsprekend is. Je kunt bij haar ook terecht voor voedingsadvies en kookworkshops.

Martine van Haperen werkt met haar websites Vegetus en Gewoon Vegan aan een toekomst waarin plantaardig eten vanzelfsprekend is. Je kunt bij haar ook workshops volgen en binnenkort gaat ze persoonlijke begeleiding aanbieden voor mensen die meer willen leren over veganistische voeding en hoe je dit in je eigen leven toepast.

Rick Scholtes

Je eet zelf vega, maar dagelijks sta je wel met tegenzin vlees in de voerbak van je hond of kat te doen. Kan dat niet anders? Ja, dat kan! Maar hoe dan? En is dat wel gezond? Dit zal allemaal aan de orde komen tijdens de lezing die Rick zal geven op VegFestNL. Rick heeft filosofie gestudeerd (specialisatie dierethiek), is kynologisch instructeur, hondengedragstherapeut in opleiding en mede-eigenaar van VegaVriend - een vegan webshop voor huisdieren en heeft twee honden en twee katten. Hij deelt graag zijn ervaringen en vertelt over de noodzaak van vegan huisdiervoeding.

Robert Molenaar

Symposium Animal Rights 2017

Sandra Hermanus-Schröder - Vegan Church

In de pop-up viering van Vegan Church kun je beleven hoe je spiritueel krachtig kunt zijn met 2 of 3 mensen. Dit concept, bedacht door Jezus en verder ontwikkeld binnen de Joods-christelijke maatschappelijke beweging leggen we je uit en gaan we zelf ervaren.  
Thema voor de pop-up viering is: “Leef je leven als een gebed voor de aarde”. We laten ons inspireren door “de vrucht van de Geest”, zoals beschreven in de Groene Bijbel: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Het wordt een bijzondere bijeenkomst met goede woorden, fotomateriaal, muziek en rituelen waar je veel mooie nieuwe ervaringen zult kunnen opdoen. Ook voor thuis! Van harte welkom!

Elisa Brongers - Palm Oil Free Certification

De oerbossen zijn ontzettend belangrijk voor het eco-systeem, maar verdwijnen helaas in een hoog tempo. En met het verdwijnen van deze oerbossen raken ook veel dieren hun natuurlijke habitat kwijt. Een grote oorzaak hiervan is de uitbreidende palmolie-industrie. Palmolie wordt overal in verwerkt. In bijvoorbeeld voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, dierenvoeders, en in bio-diesel. Elisa Brongers van Palm Oil Free Certification zet zich in om het gebruik van palmolie te reduceren en zal vertellen over het probleem, de mogelijke oplossingen en tips geven om palmolie in het dagelijks leven te weren.
28 en 29 oktober 2017
Jaarbeurs Utrecht