28 en 29 oktober 2017
Jaarbeurs Utrecht

Expozaal: Plenty Food Kookdemo's

Zaterdag 28 oktober:
12.00: Janneke van der Meulen
13.00: Jacinta Bokma
14.00: Susanne van der Wal
15.00: DirkJan en Joost

Zondag 29 oktober:
12.00: Cindy Albers
13.00: Alexander Gershberg
14.00: Anja Hermanus Schröder
15.00: Pinar Coskun

Janneke van der Meulen - Zaterdag 12.00

WIN-WIN KOOKDEMO – JANNEKE VAN DER MEULEN

We produceren al voor 30 miljard mensen aan eten. We zijn nog ‘maar’ met 7 miljard mensen en toch hebben heel veel mensen iedere dag honger. Die rare voedselverdeling, waarbij het overgrote deel naar dieren gaat die wij vervolgens weer opeten, kunnen we smakelijk, simpel en snel oplossen door gezonder te gaan eten.

Door in Nederland anders te eten help je mensen all-over-the-world. Tijdens de kookdemo van Janneke van der Meulen laat ze zien hoe je zo’n echte win-win maaltijd maakt: een maaltijd die voor alles en iedereen het beste is. Superlekker, supergezond en efficiënt. Geen omslachtig gedoe en onnodige verspilling. Fruit speelt daarin een hele grote en belangrijke rol. Wist je dat een fruitboom per vierkante meter de allermeeste kwalitatieve calorieën voortbrengt? En dat een fruitboom op wat regenbuien na, nauwelijks iets nodig heeft om ieder jaar duizenden kilo’s fruit af te geven? En dat ons lichaam exact is ‘ontworpen’ voor het spotten, plukken en verteren van fruit? Tijdens de kookdemo leer je dat fruit echt als maaltijd kan dienen in plaats van als tussendoortje. WIN-WIN!  

PROFIEL JANNEKE VAN DER MEULEN

Na haar VWO rondde Janneke in 2011 de master Finance and Investments en de master Human Resource Management af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie gaf ze bijles in de vakken wiskunde en statistiek en werkte ze onder andere bij het Ministerie van Economische Zaken. Ze studeerde af bij de SNS-bank en werkte mee aan grote onderzoeksprojecten. Daar leerde ze hoe je wetenschappelijk onderzoek beoordeeld en hoe je de resultaten daarvan kunt implementeren in de praktijk. Vanaf 2011 roeide ze 5 jaar in het Nederlandse team en behaalde meerdere (inter)nationale successen. Inmiddels zijn krachttrainen, mountainbiken, hardlopen, strand-, racefietsen en pilates aan haar sportieve hobby toegevoegd. Na haar studie werkte ze voor Shell en schreef ze ook haar eerste boek #SUPERSNELHERSTEL – Voeding voor succes (2014). Zelf eet ze voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Ze eet nooit dieren en maar zelden andere dode dingen. Vooral grote hoeveelheden van één soort seizoen fruit voorzien haar van alles wat haar lichaam en brein nodig hebben. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, kookdemo’s, workshops, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!

Jacinta Bokma - zaterdag 13.00

Jacinta Bokma (50) is ‘plantaardige eetverleider’ en foodinspirator voor een mooiere wereld. Haar twee kookboeken Puur Plantaardig en De Snelle Vegetariër zijn beide winnaar van een Gourmand World Cookbook Award. Haar nieuwste project is Green CookingToday, het groene ‘hart’ binnen het nieuwe videoplatform CookingToday, waar het draait om persoonlijke verhalen, mooie eetherinneringen en bijzondere gerechten.

Susanne van der Wal - Zaterdag 14.00

Susanne van der Wal deelt graag wat ze in de afgelopen jaren heeft geleerd over de heerlijke veganistische keuken. Dit doet ze op haar website plantbites.nl, maar nog liever doet ze dit in het echt door middel van bijvoorbeeld een kookdemonstratie. Suzanne gaat jullie laten zien en proeven wat één van haar favoriete en meest simpele gerechten is. Een gerecht dat iedereen kan maken met ingrediënten uit elke willekeurige supermarkt. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit gerecht kom dan naar de kookdemonstratie van Suzanne.

DirkJan en Joost - Zaterdag 15.00

DJ en Joost zijn al 20 jaar een stel en lijken wel in alles complementair te zijn. Na jaren werkzaam te zijn geweest in het theatervak, zijn ze nu vooral bezig met de wereld op een andere manier een beetje mooier te maken namelijk onder andere in hun huiskamerrestaurant en Bed and Breakfast "Bij de jongens op 't Zand". Joost is ook nog yoga docent en coach natuurlijke gezondheid in zijn praktijk Yong. DJ kookt, Joost bakt en samen combineren ze dit alles met zang en een flinke dosis theatrale humor.

Cindy Albers - zondag 12.00

Cindy Albers is het gezicht achter de recepten uit het boek 'Vlees is dood, lang leve groente'. Ze specialiseert zich al jaren in 100% plantaardig koken en als de tijd het toelaat, staat ze het liefst de hele dag in de keuken.

Kenmerkend voor Cindy's kookstijl zijn de invloeden vanuit de hele wereld, het gebruik van verschillende kruiden en specerijen en de keuze voor overwegend supermarktvriendelijke producten. Tijdens de kookdemo zal zij u meenemen in de wereld van de flatbreads. Met verschillende peulvruchten en granen als basis, zijn talloze heerlijke, simpele en zeer voedzame maaltijden te maken.

Alexander Gershberg - Zondag 13.00

 
Party snacks and desserts

Join chef Alexander Gershberg (Vegan Sundays) for a fun and informative cooking demo about savory and sweet party snack and desserts. Learn how to make tasty and attractive food for you family and friends that will make them think vegan food is WOW without difficult discussions and arguments.

Anja Hermanus Schröder - zondag 14.00

Macrobiotisch op z'n Africaans. Anja houdt van fusion en thematisch koken. Tijdens deze kookdemo gebruikt Anja typische producten uit Africa met een verwerking uit de natuurvoedingskeuken. Uiteraard mag je ook lekker proeven.

Pinar Coskun - zondag 15.00

Pinar kookt voor Plenty Food. Zij is al 17 jaar veganist, sinds 2010 werkt zij beroepsmatig aan de promotie van plantaardig voedsel via diverse projecten zoals onder andere Kook met mij mee!, Gare du Nord en op dit moment is zij werkzaam bij het Erasmus Food Lab op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Fruitig & Afrikaans

Op zaterdag en zondag worden er diverse vegan kookdemonstraties gegeven in samenwerking met Stichting Plenty Food Nederland. Omdat Plenty Food een fruitbomen project in Kenia heeft, zullen de kookdemonstraties een fruitig en Afrikaans tintje krijgen. Ga lekker zitten en leer meer over de Afrikaanse keuken én over hoe planten de wereld kunnen voeden. Tijdens de kookworkshops zullen we een vrijwillige donatie vragen voor het Plenty Fruit Forest Kenia project. Koop hier alvast met korting je toegangskaart voor VegFestNL.

Bijna 800 miljoen mensen lijden onnodig honger. Daarom ondersteunt Plenty Food plantaardige voedselprojecten in ontwikkelingslanden. Bij onze projecten gaat de hulp aan mensen niet ten koste van de natuur en het welzijn van dieren. Wij kiezen voor plantaardige ontwikkelingshulp omdat veel goed voedsel onnodig verdwijnt in de magen van landbouwdieren, terwijl het 5 tot 10 maal efficiënter is om dit direct op te eten. Daarnaast zit plantaardig voedsel boordevol vitaminen en is dus erg gezond. En 'last but not least' wordt hierdoor veel dierenleed voorkomen.

Sinds november 2016 heeft Plenty Food samen met Sadhana Forest het project Plenty Fruit Forest Kenia gestart. Plenty Food zorgt dankzij haar donateurs voor financiële ondersteuning en advies. Met dit project steunen we families in de buurt van het Sadhana Forest met het geven van training en fruitbomen. Door de fruitbomen worden de mensen meer zelfvoorzienend en wordt de omgeving groener, zodat de gedegradeerde gronden in dit gebied weer kunnen herstellen. Help je mee door een vrijwillige donatie te doen tijdens de kookdemonstraties?
28 en 29 oktober 2017
Jaarbeurs Utrecht